Κεφάλαιο 5 | Ενότητα 2 | Ερωτήσεις Επισκόπησης | Επόμενο | Προηγούμενο | Λεξικό όρων
USB δίσκοι

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της, μία νέα συσκευή αποθήκευσης, η οποία έχει μεγάλη απήχηση στο αγοραστικό κοινό. Πρόκειται για το μαγνητικό δίσκο USB, ο οποίος χρησιμοποιείται για εγγραφή ή ανάγνωση δεδομένων. Οι δίσκοι αυτοί είναι παρόμοιοι σε λειτουργία με τους μαγνητικούς δίσκους, με τη διαφορά ότι είναι μικρότεροι σε μέγεθος και ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε υπολογιστή, αφού ενσωματώνονται σε αυτούς μέσω των θυρών USB και στη συνέχεια αφαιρούνται από τον υπολογιστή πολύ εύκολα.
Τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα CD, CD-RW, DVD, DVD-RW και τις δισκέτες είναι:

 • Η χωρητικότητά τους μπορεί να φτάσει μέχρι και 2GB, επομένως είναι σαφώς καλύτεροι από τις δισκέτες.
 • Δεν απαιτούν από το λειτουργικό σύστημα να διαθέτει ειδικούς drivers σε σχέση με τα CD ή DVD, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερα στη χρήση σε οποιοδήποτε υπολογιστή, απ' τη στιγμή που οι περισσότεροι υπολογιστές διαθέτουν θύρα USB.
 • Οι οπτικοί δίσκοι είναι σχετικά ευαίσθητοι ως προς το υλικό που είναι κατασκευασμένοι και χρειάζεται ειδική προσοχή από το χρήστη έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν τα δεδομένα, π.χ. να μην γρατσουνιστούν. Αντιθέτως, οι USB δίσκοι είναι πιο ανθεκτικοί.
 • Είναι περισσότερο ευέλικτοι όσον αφορά στην εγγραφή ή την ανάγνωση δεδομένων.


 • Μαγνητικές ταινίες

  Οι μαγνητικές ταινίες αποτελούν μέρος των υπολογιστικών συστημάτων τόσο καιρό όσο και οι δίσκοι, και επειδή χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με αυτούς τους ακολουθούν και στις βελτιώσεις της πυκνότητας που επιτυγχάνονται συνεχώς. Η διαφορά του λόγου κόστος προς απόδοση μεταξύ δίσκων και ταινιών βασίζεται στη διαφορετική γεωμετρία τους.

   Βασικά χαρακτηριστικά των μαγνητικών ταινιών

  • οι περιστρεφόμενες πλάκες προσφέρουν τυχαία πρόσβαση σε χρόνο χιλιοστών του δευτερολέπτου, αλλά οι δίσκοι έχουν περιορισμένη περιοχή αποθήκευσης και το μέσο αποθήκευσης σφραγίζεται μέσα σε κάθε κεφαλή ανάγνωσης.
  • οι μακριές λωρίδες τυλιγμένες σε ευμετακίνητα μασούρια «ατελείωτου» μήκους εξασφαλίζουν πολλές ταινίες ανά κεφαλή ανάγνωσης , αλλά οι ταινίες απαιτούν σειριακή πρόσβαση που μπορεί να πάρει σχετικά αρκετή ώρα.

    Μειονεκτήματα των μαγνητικών ταινιών - ταινίες ελικοειδούς σάρωσης

  Το βασικό μειονέκτημα των μαγνητικών ταινιών, εκτός από το γεγονός ότι λόγω της μορφολογίας τους η προσπέλαση στα δεδομένα είναι σειριακή και άρα αργή, είναι ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος να κοπούν ή να τις «μασήσει» η συσκευή. Αυτός ο φόβος περιορίζει και την ταχύτητα με την οποία αυτές θα πρέπει να περιστρέφονται, η οποία είναι σχετικά μικρή.

  Μία σχετικά νέα τεχνολογία, που αποκαλείται ταινίες ελικοειδούς σάρωσης(helical scan tapes), λύνει αυτό το πρόβλημα με το να διατηρεί την ταχύτητα της ταινίας σταθερή και να γράφει την πληροφορία σε μία διαγώνιο τροχιά πάνω στην ταινία , με μία κεφαλή που περιστρέφεται πολύ γρηγορότερα απ’ότι η ταινία κινείται. Αυτή η τεχνολογία αυξάνει την πυκνότητα εγγραφής κατά ένα παράγοντα από 20 ως 50. Οι ταινίες ελικοειδούς σάρωσης έχουν βρει μεγάλη χρήση στα βίντεο και στις κάμερες , γεγονός που μειώνει το κόστος των παραδοσιακών ταινιών και κεφαλών.

  Ενα μειονέκτημα των παραπάνω ταινιών είναι ότι εξασθενούν: οι ελικοειδείς ταινίες αντέχουν για 100 περάσματα , ενώ οι παραδοσιακές εξασθενούν μετά από χιλιάδες ή και εκατομμύρια περάσματα. Οι κεφαλές εγγραφής/ανάγνωσης ελικοειδούς σάρωσης εξασθενούν επίσης γρήγορα, τυπικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν  για 2000 ώρες συνεχόμενα. Τέλος , αυτού του είδους οι ταινίες έχουν αργούς χρόνους περιστροφής και εξόδου. Στην αγορά των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τη διαφύλαξη των αρχείων τέτοια χαρακτηριστικά ποτέ δεν είχαν σημασία, και συνεπώς ποτέ δεν υπήρξε μηχανική υποστήριξη και εξέλιξη αυτών των συστημάτων.

  Τα τελευταία χρόνια η χρήση των μαγνητικών ταινιών έχει αντικατασταθεί από τη χρήση των οπτικών δίσκων και των USB δίσκων, απ' τη στιγμή που το κόστος κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4

  Θεωρείτε πως οι μαγνητικές ταινίες ελικοειδούς σάρωσης είναι πολύ πιο χρήσιμες από τις παραδοσιακές; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

   

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 4