Πίσω

Ο Ρυθμός διαμεταγωγής είναι εξίσου απαραίτητος

Υπάρχουν εφαρμογές στις οποίες το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στο ρυθμό διαμεταγωγής και όχι τόσο στο χρόνο απόκρισης. Παράδειγμα ενός τέτοιου περιβάλλοντος μπορεί να είναι ένα γραφείο επεξεργασίας φορολογικών στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών. Η Υπηρεσία ενδιαφέρεται κυρίως για την επεξεργασία ενός μεγάλου αριθμού από φορολογικές δηλώσεις σε δεδομένο χρονικό διάστημα· κάθε φορολογική δήλωση αποθηκεύεται ξεχωριστά και είναι αρκετά μικρή. Σε αυτή την περίπτωση ενδιαφερόμαστε για την επεξεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων δηλώσεων σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα.

Όλα θα ήταν πιο απλά, αν το να βελτιώνεις την απόδοση σήμαινε πάντοτε βελτίωση σε χρόνο απόκρισης και σε ρυθμό διαμεταγωγής.

Προσθέτοντας έναν ακόμα εξυπηρέτη (server) αυξάνουμε το ρυθμό διαμεταγωγής, αφού μοιράζουμε τα δεδομένα σε 2 δίσκους αντί σε 1 και έτσι οι διεργασίες μπορούν να ικανοποιούνται ή να εξυπηρετούνται παράλληλα (βλέπε σχ. 6.1.3) .Δυστυχώς αυτό δεν βοηθά το χρόνο απόκρισης εκτός εάν το πλήθος των διεργασιών παραμένει σταθερό και ο χρόνος στις ουρές (buffers) μειώνεται εξαιτίας των περισσότερων πόρων.

Σχήμα 5.1.3 - Η προσθήκη ένος ακόμα εξυπηρέτη, σε σχέση με το μοντέλο παραγωγού καταναλωτή, αυξάνει το ρυθμό διαμεταγωγής.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 6

Σε ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών απαιτούνται ταυτόχρονα και υψηλός ρυθμός διαμεταγωγής και μικροί χρόνοι απόκρισης. Να δώσετε ένα παράδειγμα υπολογιστικού συστήματος που συμβαίνει αυτό. Να συγκρίνετε την απάντησή σας με την παράγραφο που ακολουθεί: «Συνύπαρξη ρυθμού διαμεταγωγής και χρόνου απόκρισης».

Συνύπαρξη ρυθμού διαμεταγωγής και χρόνου απόκρισης

Σε ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών απαιτούνται ταυτόχρονα και υψηλός ρυθμός διαμεταγωγής και μικροί χρόνοι απόκρισης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αυτόματες ταμειακές μηχανές (Automatic Teller Machines – ATMs), τα συστήματα κράτησης αεροπορικών θέσεων, τις εισαγωγές παραγγελιών και τα συστήματα παρακολούθησης καταλόγων, τους εξυπηρέτες αρχείων (file servers) και τις μηχανές καταμερισμού χρόνου (timesharing).

Σε τέτοια περιβάλλοντα ενδιαφερόμαστε τόσο για το χρόνο που χρειάζεται κάθε εργασία για να εκτελεστεί όσο και για το πλήθος των εργασιών που μπορούμε να επεξεργαστούμε σ' ένα χρονικό διάστημα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για παράδειγμα, αν μία αυτόματη ταμειακή μηχανή χρειάζεται 15-20 λεπτά για να επεξεργαστεί την αίτηση ενός πελάτη τότε δεν θα έχει και μεγάλη σημασία το πλήθος των αιτήσεων που μπορεί να επεξεργαστεί η μηχανή ανά ώρα – δε θα απομείνει κανείς πελάτης στην τράπεζα!

Παρόμοια αν μπορεί να επεξεργάζεται μια αίτηση γρήγορα, αλλά η μηχανή έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται μόνο ένα μικρό πλήθος αιτήσεων ταυτόχρονα ,δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές αιτήσεις ή το κόστος του συστήματος ανά αίτηση θα είναι πολύ υψηλό.