Κεφάλαιο 5 | Ενότητα 8  | Ερωτήσεις επισκόπησης | Προηγούμενο | Λεξικό όρων


Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν...

Με τη μέθοδο των διακοπών είναι δυνατόν μια συσκευή να επικοινωνήσει με τον επεξεργαστή προκαλώντας τη διακοπή του προγράμματος που εκτελεί αυτός εκείνη τη στιγμή και αναγκάζοντάς τον έτσι να την εξυπηρετήσει.

Οταν συμβαίνει μια διακοπή την ευθύνη φέρουν πλέον ο επεξεργαστής και το λειτουργικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εναλλαγή των διεργασιών και τη μελέτη της αίτησης διακοπής.

Για να λάβει ο επεξεργαστής πληροφορίες σχετικά με τη διακοπή, ένα σύστημα μπορεί να χρησιμοποιεί είτε διανυσματικές διακοπές είτε ένα καταχωρητή Αιτίας εξαίρεσης.

Και στις διακοπές υπάρχουν προτεραιότητες, αφού οι συσκευές οι οποίες τις χρησιμοποιούν έχουν διαφορετικές προτεραιότητες εξυπηρέτησης.

Οι διακοπές, εκτός από τις συσκευές Ι/Ο, χρησιμοποιούνται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για την επαναφορά ενός προγράμματος μετά από λάθος, για τη διόρθωση λαθών ενός προγράμματος, ή για την επικοινωνία μεταξύ προγραμμάτων.

Η λειτουργία των διακοπών είναι παρόμοια με αυτή των υπορουτίνων, με τη διαφορά ότι το πρόγραμμα που διακόπτεται είναι συνήθως άσχετο με το νέο πρόγραμμα που καλείται.

Oι διακοπές είναι παρόμοιες με τις εσωτερικές εξαιρέσεις και οι στόχοι που επιτυγχάνονται χρησιμοποιώντας διακοπές είναι παρόμοιοι με αυτούς που ικανοποιούνται με τη μέθοδο της εξέτασης. Και στις δύο μεθόδους ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την απλότητα της υλοποίησης και όχι για μια επικοινωνία υψηλού εύρους ζώνης.

H απουσία επιβάρυνσης όταν το I/O είναι ανενεργό, αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα μίας διασύνδεσης οδηγούμενης από διακοπές έναντι της εξέτασης.